Ramazan Ayı Ayların Efendisidir




Ramazan Ayı Ayların Efendisidir


On bir ayın Sultanıdır. Kuranın inişi bu ayda başlamıştır. Mevla Teala Kuranı Kerimde, Kadir gecesinin ismini
zikrettiği gibi, Ramazan ayınıismini de zikretmiş ve Onu methetmiştir.

Ramazan-ı şerif ayı, Allah-u Telanın bu ümmete rahmet ettiği, günahlarını mağfiret buyurduğu ve cehennemden 
kurtardığı bir aydır. 

Nitekim Efendimiz: “Bu ayın başı rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluştur.” buyurdu.

Ramazan ayı bu ümmetin ayıdır. Fazileti büyük, kazancı çoktur. Bu aya hürmet etmeli tazim etmelidir. Efendimiz buyurdular ki: “Eğer kullar Ramazan ayında neler olduğunu bilseydiler, elbette ümmetim bütün senenin Ramazan olmasını isterlerdi.” Allah dostları altı ay önceden “Ya Rabbi bizi Ramazan ayına ulaştır” diye dua ederlermiş.Çünkü bu aydaki manevi kazancın büyüklüğünü bildikleri için, bu ayı kaçırmak istemiyorlar. 

Ramazan ayı gerçekten de büyük bir manevi ticaret mevsimidir.İbni Abbas r.a’ın rivayet ettiği uzun bir hadisi şerifte Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Cennet seneden seneye Ramazan ayının girmesiyle süslenir ve temizlenir. 

Ramazan ayının ilk gecesi olduğu zaman arşın altından Mesire denen bir yel (Tatlı bir rüzgar) eser. Esen bu yelle 
cennet kapılarının halkaları vurmaya başlar. Cennetteki ağaçların yaprakları birbirine değer. Bu sürtünmeden öyle güzel sesler, nağmeler çıkar ki, hiç kimse bundan daha güzel bir ses ne duymuş ne de işitmiştir.

Cennetteki huri kızları da süslenip cennetin balkonlarına çıkarlar. Cennetin bekçisi Rıdvana sorarlar.“Bu gece ne
gecedir.?”Rıdvan der ki: “Ey cennet Hurileri! Bu gece Ramazan ayının ilk gecesidir Cennet kapıları Muhammed ümmetine açıldı.” Yine Ramazan ayının ilk gecesi Allah-u Teala, cennetin bekçisine emreder “Ey Rıdvan! Cennetinkapılarını aç!” Cehennem bekçisi Malike de: “Oruç tutanlara cehennem kapılarını kapa!”diye emreder. Cebraile ise “Ey Cebrail! Sende yeryüzüne in azgın şeytanları bir yere hapset. Zincirlerle bağla ve onları engin 
denizlere bırak. Ta ki Habibim Muhammed ümmetinin oruçlarını bozamasınlar.” Bu hazırlıklar bu ümmet için. Ehli cennet bizim için seferber oldu hazırlık yapıyorlar. Peki bizim Ramazan ayına hazırlığımız var mı?Ramazan ayı bu ümmetin ayıdır. Fazileti büyük, kazancı çoktur. Bu aya hürmet etmeli tazim etmelidir.

Efendimiz buyurdular ki: “Eğer kullar Ramazan ayında neler olduğunu bilseydiler, elbette ümmetim bütün senenin 
Ramazan olmasını isterlerdi.” Allah dostları altı ay önceden “Ya Rabbi bizi Ramazan ayına ulaştır”diye dua ederlermiş. Çünkü bu aydaki manevi kazancın büyüklüğünü bildikleri için, bu ayı kaçırmak istemiyorlar. 

Ramazan ayı gerçekten de büyük bir manevi ticaret mevsimidir. İbrahim Nehâî rahimehüllah buyurdu ki: “Ramazanı şerifteki bir oruç bin oruçtan, bir tesbih ramazanı şerif dışındaki bin tesbihten,bir rekat diğer aylardaki bin rekattan üstündür.”Efendimiz aleyhissalatü vesselam Ramazan ayının gelmesiyle çok sevinir ve Ashabına da bunu müjdelerdi. Selman-ı Farisi radıyallahü anh der ki: “Resülüllah aleyhissalatü vesselam Şaban ayının sonunda bize hitap edip şöyle buyurdu:“Ey insanlar! Çok büyük ve mübarek bir ay sizi gölgeledi.(çok yaklaştı) o kendisinde bin aydan hayırlı bir gece bulunan bir aydır. Allah-u Teala onun gündüzlerinde orucu farz, gecesinin kıyamını (teravih namazını) da nafile kıldı. Her kim onda bir hayırla Allah’a yaklaşırsa, diğer aylarda, bir farz eda etmiş gibi olur. Onda bir farz eda eden Ramazan ayının dışında yetmiş farz eda etmiş gibi olur. Bu ay sabır ayıdır. Sabrın sevab ve karşılığı ise cennettir. 

O iyilik ayıdır. O kendisinde müminin rızkı artan bir aydır. Her kim bu ayda bir oruçluya iftar ettirirse, günahları 
mağfiret olunur ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. Ve oruçlunun sevabından hiç bir şey eksilmeden, iftar ettirenede onun bir misli verilir” Efendimiz böyle buyrunca oradakiler:“Ya Resülellah! Bizim hepimizin oruçluya iftar verecek kadar imkanımız yok” dediler. Bunun üzerine Efendimiz “Allah bu sevabı bir hurma, bir yudum su veya süt ikram edene de verir.” buyurdu.

Bir başka Hadisi şerifte ise Efendimiz: “Her kim inanarak ve sevabını Allah’dan bekleyerek oruç tutar ve teravih kılarsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından çıkar.” buyurmuştur. Bu ay rahmet ayıdır, mağfiret ayıdır. Mevla Teala’nın Rahman ve Rahim sıfatlarının tecellisi, tüm alemi ve gönülleri doldurur. 

Ebedi saadet yurduna hazırlık için bu ay bulunmaz bir fırsattır. Rabbim bu fırsatı değerlendirip Ramazanı Şerifin 
feyzine bereketine cümlemizi nail eylesin.Hepinizin Ramazanı Şerif ayı mübarek olsun. Rabbim ibadet ve taatle dolu dolu geçirmeye bizleri muvaffak eylesin. 

Amin!
Fi Emanillah!



Share this video :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Hak Yolumuz İslam - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger